Hva bør kjøpes økologisk?

Oversikten er basert på  Økologisk Norge sin side «sprøytegift i mat» https://okologisknorge.no/vaart-arbeid/sproeytegift-i-mat/  

Hva vi helst bør kjøpe økologisk vil endre seg over tid og variere fra sted til sted, ettersom produksjonsmetoder forandrer seg og varierer mellom ulike steder og til ulike tider. 

Antakelig lite giftstoffer

  1. brokkoli
  2. blomkål
  3. squash
  4. kålrot
  5. grønnkål
  6. rødbete
  7. nepe
  8. romanosalat
  9. isbergsalat
  10. hodekål
  11. fennikel
  12. vårløk
  13. purre
  14. sukkererter
  15. asparges
  16. sopp
  17. tomat
  18. rabarbra
  19. mango
  20. nektarin
  21. plomme
  22. kiwi
  23. stikkelsbær
  24. fiken
  25. rambutan
  26. pasjonsfrukt
  27. ananas
  28. honningmelon
  29. crispisalat

Mye giftstoffer, kjøp økologisk 

1. importert rips

2. rosin

3. appelsin

4. drue

5. grapefrukt

6. lime

7. sitron

8. appelsin

9. mandarin

10. klementin

11. jordbær

12. rukkola

13. bladpersille

14. paprika

15. papaya

16. banan

17. pære

18. koriander

19. kirsebær

20. blåbær

21. chili

22. mynte

23. oregano

24. sellerirot

25. pastinakk

26. eple

27. aubergine

28. fersken

29. bønne med belg

30. bjørnebær

31. rosenkål

32. slangeagurk

33. melon

34. granateple

35. spinat

36. gressløk

37. hvitløk

Flere anbefaler oss å også spise økologisk kjøtt, egg og fisk og drikke økologisk melk, se for eksempel okologisk.no sin nettside Er økologisk kjøtt og melk sunnere?

 Se også Mattilsynets liste over overskridinger for plantevernmiddel per mars 2025

Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) sin rapport nr. 17 vol 9 2024 Hvorfor økologisk produksjon og mat

Miljøgifter reguleres av forskrift om visse forurensede stoffer i næringsmidler. Forskriften gjennomfører EU forordning (EC) nr. 1881/2006. Regelverket i Norge er med andre ord likt regelverket i EU.