
Hva bør kjøpes økologisk?
Oversikten er basert på Økologisk Norge sin side «sprøytegift i mat» https://okologisknorge.no/vaart-arbeid/sproeytegift-i-mat/
Hva vi helst bør kjøpe økologisk vil endre seg over tid og variere fra sted til sted, ettersom produksjonsmetoder forandrer seg og varierer mellom ulike steder og til ulike tider.
Antakelig lite giftstoffer
- brokkoli
- blomkål
- squash
- kålrot
- grønnkål
- rødbete
- nepe
- romanosalat
- isbergsalat
- hodekål
- fennikel
- vårløk
- purre
- sukkererter
- asparges
- sopp
- tomat
- rabarbra
- mango
- nektarin
- plomme
- kiwi
- stikkelsbær
- fiken
- rambutan
- pasjonsfrukt
- ananas
- honningmelon
- crispisalat
Mye giftstoffer, kjøp økologisk
1. importert rips
2. rosin
3. appelsin
4. drue
5. grapefrukt
6. lime
7. sitron
8. appelsin
9. mandarin
10. klementin
11. jordbær
12. rukkola
13. bladpersille
14. paprika
15. papaya
16. banan
17. pære
18. koriander
19. kirsebær
20. blåbær
21. chili
22. mynte
23. oregano
24. sellerirot
25. pastinakk
26. eple
27. aubergine
28. fersken
29. bønne med belg
30. bjørnebær
31. rosenkål
32. slangeagurk
33. melon
34. granateple
35. spinat
36. gressløk
37. hvitløk
Flere anbefaler oss å også spise økologisk kjøtt, egg og fisk og drikke økologisk melk, se for eksempel okologisk.no sin nettside Er økologisk kjøtt og melk sunnere?
Se også Mattilsynets liste over overskridinger for plantevernmiddel per mars 2025
Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) sin rapport nr. 17 vol 9 2024 Hvorfor økologisk produksjon og mat
Miljøgifter reguleres av forskrift om visse forurensede stoffer i næringsmidler. Forskriften gjennomfører EU forordning (EC) nr. 1881/2006. Regelverket i Norge er med andre ord likt regelverket i EU.