Glykemisk indeks og -belastning

Matvare Glykemisk indeks (GI)
(GI under 50 er lavt)
Glykemisk belastning (GB)
(GB under 10 er lavt og helt ok)
Endive150.1
Tofu150.1
Avokado100.1
Spinat150.3
Salat150.5
Fersk persille151
Tomater rå301
Kokosnøttmelk401
Fetaost301
Yoghurt naturell351.5
Kefir311.5
Blåbær252
Sjalottløk152.5
Kokt persille523
Hummus253.5
Kokt gulrot584
Bokhvete-pannekaker404
Appelsin354
Mandelmelk304
Pære305
Vannmelon755.5
Rismelk855.5
Kikerter106
Kiwi507
Mango568.5
Spagetti3910
Druer5610
Rømme5611
Potet kokt7012
Banan moden6013
Glutenfritt hvitt brød9014
Is6215
Oster prosesserte5715
Mungbønner2516
Grovbrød4016
Potet bakt8517
Bønner kokte8017
Pannekaker6617
Havrebrød4720
Pizza6020
Potet stekt9520
Croissant7022
Fransk bagett7023
Pommes frites7523
Surdeigsbrød5425
Falafel av kikerter6528
Hamburgerbrød6130
Rugbrød6531
Pitabrød5732
Loff7035
Potetgull7037
Sjokolade lys7038
Flatbrød6939
Popkorn5541
Banan tørket4842
Små søte kaker7047
Bagett9548
Dadler7049
Rosiner6552
Vafler7555
Sukker5858
Glukose100100

Lista er hentet fra glycemic-index.net 

Glykemisk belastning (GB) tar hensyn til både Glykemisk indeks (GI) og mengden karbohydrater i en vanlig porsjon av maten. 

GB = (GI × mengde karbohydrater per porsjon) ÷ 100

Ved å spise en porsjon av for eksempel vannmelon og en porsjon melkesjokolade får vi ikke i oss like mange karbohydrater. 

Selv om både vannmelon og melkesjokolade har høy GI, vil GB for sjokolade være mye høyere fordi den inneholder langt mer karbohydrater per porsjon. 

En porsjon melkesjokolade vil påvirke blodsukkeret vårt langt mer enn en porsjon vannmelonen.